Home Gear De kettlebell: voor bijna al je trainingen
kettlebell

De kettlebell: voor bijna al je trainingen

van admin-rxfit

Je hebt apparaten waar je zeer gericht mee kunt trainen en apparaten of middelen waar je een veelvoud aan oefeningen mee kunt doen. In het bijzonder Crossfitters zullen veel van deze tools herkennen erkennen. Zij zullen het dan ook met ons eens zijn dat de kettlebell een must-have is die je zowel voor gerichte training als in een algemeen circuit of brede training kunt gebruiken.

De kettebell ontleent zijn naam zijn vorm die doet denken aan de traditionele koeienbel. Juist deze unieke vorm geeft hem een enorme meerwaarde. Mocht jij je afvragen wat je in huis moet halen om goed te kunnen trainen, zet dan een kettlebell (of een setje, daar komen we dadelijk nog op terug) met stip in de top-3. Je zult jezelf dankbaar zijn voor deze (geringe) investering.

De toepassingen van een kettlebell

Trainen met een kettlebell betekent één ding: opties, opties, opties. Deze gewichten kunnen voor allerlei toepassingen worden gebruikt: voor cardio, voor krachttraining en zelfs voor hersteltraining.

Bekijk de kettlebell in de shop

Hersteltraining

Wie ooit fysiotherapie heeft gehad of gedurende langere tijd heeft moeten herstellen van een blessure of operatie, heeft waarschijnlijk wel eens met kettlebells te maken gehad. En terecht, want deze gewichten kunnen uitstekend worden gebruikt om oefeningen op te bouwen in intensiteit. Wie wil herstellen of rustig wil beginnen, kan uitstekend oefeningen uitvoeren met een laag gewicht. Het is de perfecte manier om kracht en souplesse op te bouwen zonder direct kans te lopen op weer een nieuwe (of herhalende) blessure.

Cardio

Kettlebells met een laag of gemiddeld gewicht worden vaak gebruikt tijdens cardiotraining of circuittraining. Door een kettlebell toe te voegen aan een workout, verhoog je de intensiteit hiervan. Zo maak je jouw trainingen extra uitdagend. Niet voor niets worden de gewichten ook vaak gebruikt tijdens crossfit work-outs: je kunt namelijk met een relatief laag gewicht toch intens trainen en tegelijkertijd aan je uithoudingsvermogen en kracht werken.

Krachttraining

Omdat kettlebells zo veelzijdig zijn, kunnen ze ook worden gebruikt in een krachttrainingsschema. Je bent niet gelimiteerd tot het doen van één oefening, maar kunt variëren met het gebruik: denk aan workouts met één arm, met beide armen, het zo lang mogelijk gefixeerd vasthouden van gewichten en natuurlijk de befaamde kettlebell swings. Met de juiste set kun je veel spieren trainen, vaak zelfs spieren die op andere manieren lastig te trainen of te isoleren zijn.

Waarom je ook een set kettlebells kunt kopen

Omdat kettlebells zo veelzijdig zijn, kan het handig zijn om te investeren in een set. Koop een set van uiteenlopende gewichten en je kunt ze in vrijwel elke workout gebruiken. Voor je lunges, arm raises en swings kun je passende gewichten kiezen. Is de oefening te makkelijk geworden? Pak dan gewoon een zwaardere bell en je hebt direct de uitdaging terug.

Waar een goede kettlebell aan voldoet

Wil je beginnen met een enkele kettlebell, dan is een gewicht van 16 kg. voor de meeste sporters ideaal. Wij zijn fan van dit exemplaar van Domyos. Niet alleen ziet-ie er kek uit, hij heeft ook de ideale grip: fijn en royaal gevormd zodat-ie zowel met één hand als met twee handen goed en comfortabel vast te pakken is. Hij kost je 31,99 euro: een bijzonder duurzame investering.

Ook meer effectiviteit met een kettlebell

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteer Lees meer